Unik modevisning mot tvångsarbete i EU-politikens centrum

FASHION

Hur mådde personen som sydde din tröja?

Själv har jag oftast ingen aning. Hoppas såklart lite naivt på ”bra” då jag försöker göra medvetna köp och ha koll på modemärkena. Men vi vet att även om modemärket säger sig ha ”jättebra kontroller” i leverantörsleden, stämmer inte alltid det. Detta då vi har outsourcat en hel industri där pris och volym styr. Och där människorna vars händer sytt våra kläder, ofta bokstavligen blöder. Vi har ingen kontroll över vad som händer i landet långt där borta i Asien. Vill vi ens veta?

Om du visste att någon mådde väldigt dåligt under tillverkningen av din tröja eller byxor, skulle du då köpt plagget? Självklart inte. Jag tror ingen av oss skulle köpa ett enda fast fashion plagg till om vi visste sanningen bakom vissa av dem. Under vilka förhållanden de tillverkats. För att tillgodose västvärldens behov av ofta billiga trendiga nyheter. Det finns naturligtvis budgetmode som tillverkas under schysta villkor. MEN. År 2023 är tvångsarbete fortfarande en realitet som berör över 27 miljoner människor världen över (alltså inte bara inom mode). 27 miljoner! Nu har EU kommit med ett lagförslag som förbjuder alla produkter som tillverkats under tvång. Så vi går åt rätt håll.

Fick mig i dag en riktig tankeställare av att se designern Louise Xins modevisning mot tvångsarbete via streaming, en föreställning av Human Rights Watch Creators Society och Teatro Raizes som visades under en paneldiskussion i Europaparlamentet i mars.

Jag ska försöka att bli bättre på att tänka, bry mig och fundera mer över vem som sytt mina kläder. Jag röstar med plånboken, behöver påminna mig om det varje dag.

Foto: Alain ROLLAND Copyright: © European Union 2023 - Source : EP

Datum

April 2023

Kund

The Anna Blom blog

Föregående
Föregående

ELLE Sverige maj 2023

Nästa
Nästa

Vårmodet 2023 – här är trenderna du kommer att älska